In 2020 heeft Paul de opleiding tot OGS+ instructeur succesvol afgerond. OGS staat voor “Optische en Geluidssignalen”, oftewel het gebruik van zwaailichten en sirenes tijdens het rijden. Elke bestuurder van een voorrangsvoertuig dient jaarlijks een rijtraining te volgen om bevoegd te blijven. Paul is bevoegd om deze rijtraining te verzorgen, waarbij er gebruik wordt gemaakt van OGS.

Hoe te handelen als je een voorrangsvoertuig tegen komt

Tijdens de normale rijlessen komen we regelmatig voorrangsvoertuigen tegen, het valt op dat de leerlingen vanuit de theorie onvoldoende leren hoe om te gaan met een voorrangsvoeruig.

Het Nederlands instituut Fysieke Veiligheid (NIFV) heeft onderzoek gedaan naar het meest gewenste gedrag van weggebruikers als er een voorrangsvoertuig nadert en is gekomen met de volgende adviezen:

  1. Kijk regelmatig in je spiegels en zorg dat je oplet tijdens het rijden.
  2. Blijf kalm en raak niet in paniek als je een voorrangsvoertuig waarneemt.
  3. Denk na over wat je gaat doen en anticipeer tijdig.
  4. Wees voorspelbaar: laat merken dat je het voorrangsvoertuig hebt opgemerkt en geef aan wat je gaat doen.
  5. Maak ruimte zodra het veilig kan.
  6. Blijf rijden en volg je weg als je geen ruimte kan maken.
  7. Als er een rijstrook vrij is, laat deze dan vrij.
  8. Ga niet plotseling remmen.
  9. Wijk niet uit naar gevaarlijke plaatsen, zoals de berm en rijdt geen kruispunt op bij rood licht (eventueel de ruimte tussen de stopstreep en het kruispunt zelf kan wel gebruikt worden).
  10. Overtreed in principe geen verkeersregels.

Meer vragen?

Als je na het lezen van deze tekst nog vragen hebt over het rijden met OGS, of als je Paul in wilt huren als OGS+ instructeur kan je via het contactformulier contact opnemen.